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Spring Rolls




春巻きは中華料理の点心でたくさんある中華料理でも親しみやすい食べ物である。主に豚肉、タケノコ、シイタケなどを千切りにして炒めて醤油などで調味したものを、小麦粉で作った皮で棒状に包み、食用油で揚げたものだ。元々は、立春のころ、新芽が出た野菜を具として作られたところから「春巻」と名付けられた。

Spring Roll is at the heart of all Chinese food and it’s one that many of us can easily be familiar as one of the main Chinese food. Spring Roll is often made with, but not necessarily limited to, pork, bamboo shoot, shiitake cut into juliennes (stir fried with soy source), wrapped in rice wrapper. The origin of this delicious food comes from a story that people made vegetable wraps in Spring during their harvest; hence the spring rolls.



浙江省など、華中、華北では小豆餡を包んだ甘いものが多い。私の家族がシンガポールでよく食べたのは辛く味付けしたエビのすり身を包んだ、ミニサイズの春巻き「シュリンプロール」だ。我が家では今でも、食卓の上に『生春巻き』という形で食べられている。春巻きはベトナムやタイでも愛されている。また、インドではサモサに近い、カレー味の三角春巻きも作られている。

In places like Zhejiang, the spring roll would have azuki beans which makes the roll much sweeter than the regular roll. One that my family ate while we lived in Singapore is the “Shrimp Roll,” regular roll with marinated shrimp and vegetables. This kind of spring roll still makes to our dinner table as “Raw Spring Rolls” since “Shrimp Roll” is wrapped with raw (and perfectly edible) rice wrap. The Spring rolls are also prominent in Vietnam, and Thailand. Moreoever, in India, they have triangular-shaped spring roll with curry spices.



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